Így észleld a Marsot!

Szerző: Király Amanda

A Mars már megfigyelhető a hajnali égen, mondhatjuk, hogy a Mars-észlelések szezonja lassacskán elkezdődik. Az oppozíció október 14-én lesz, és az év hátralévő részén már végig észlelhető.

Szembenállás (oppozíció) idején – amikor a Mars a legközelebb van hozzánk – szabad szemmel is az égbolt meghatározó égiteste. Vörös fénye alapján könnyű megtalálni. Kisebb távcsővel is meg lehet figyelni korong mivoltát, és kisebb részleteket is meg lehet rajta figyelni. De a Marsnál – ahogy a többi bolygó észlelésénél is – a méret a lényeg. Minél nagyobb átmérőjű távcsövet használsz, annál több részletet figyelhetsz meg rajta, és örökíthetsz meg. Átmérő/ár arányban a dobson távcsövek a legjobbak, de természetesen bármilyen más rendszerű távcső is megfelel.

Használj minél nagyobb nagyítást. A sarki jégsapkákat megközelítőleg 100x-os nagyítástól pillanthatod meg, és értelemszerűen, minél több részletet akarsz megfigyelni, annál nagyobb nagyításra lesz szükséged. Nyilván, minden távcsőnél van egy maximális hasznos nagyítás, és ez nagyobb átmérőjű távcsövek esetében nagyobb.

A Mars esetében nagyon jól használhatóak a szűrők: egy neutrális szűrő használatával a szemnek kényelmesebb lehet a Mars hosszabb távú megfigyelése, így rajzos észleléshez, vagy távcsöves bemutatókhoz ideális.


Marci1954 nevű felhasználó képe az asztrofoto.hu-n. Jól láthatjuk a különböző
színszűrőkkel készült képek közötti különbséget
(és az ebben a mondatban fellelhető, majdnem hat szóból álló alliterációt.)

Narancs és vörös színszűrők növelik a kontasztot azzal, hogy a magasabban fekvő területek vöröses árnyalatát átengedik, míg a “tengerek” szürkés-barnás színét kevésbé.

A világosabb sárga színszűrők a pajzsvulkánokat, és a sarki jégsapkákat emelik ki.

Kék szűrőt használva pedig a bolygó légkörében lévő felhőket figyelhetjük meg, különösen az egyenlítő mentén.

Az infravörös szűrők előnyösek lehetnek minden bolygó megfigyelése szempontjából, hiszen abban a tartományban a légköri nyugodtság jobb, és apróbb részletek is megfigyelhetővé válnak.

Infravörös szűrővel készült Mars animációk. Fotó: Bajmóczy György Forrás: asztrofoto.hu

A mellékelt képek CCD kamerával készültek, de erre nem feltétlenül van szükséged.

Arról már nem is beszélve, hogy habár a rajzos észlelés manapság nem tartozik a legnépszerűbb amatőrcsillagászati módszerek közé, nem kevésbé fantasztikus észlelést tudsz készíteni a Marsról némi ügyességgel és jó minőségű színes ceruzával. Ugyanakkor ebben az esetben meg kell említenem, hogy észlelés közben a vörös lámpa fényénél bosszúságban lehet részed, ha piros vagy narancssárga ceruzával szeretnél rajzolni: ezek ugyanis nem látszanak az észlelőlámpák fényében. Én fekete-fehérben dolgozom ki a rajzom ott helyben, majd rendes lámpa fényénél másnap kapja meg a színeket emlékezetből.

Az észlelésed természetesen töltsd fel az észlelésfeltöltőkre, és oszd meg a csillagászati Facebook-csoportokban is!