Így észleld a Starlink-műholdakat!

Szerző: Király Amanda

Akárhogy is nézzük, rengeteg embert érdekelnek a Starlink-műholdak: a csillagászattal foglalkozó Facebook-csoportok teli vannak a kérdésekkel, hogy mikor és hol láthatják majd őket. Korábban többször is kifejtettem véleményemet ezzel kapcsolatban: mivel hamarosan általános jelenség lesznek az égbolton, és megnehezítik minden más észlelését, ezért inkább a “minden másra” fókuszáljunk, amíg lehet.

Ha ekkora igény van a Starlink-műholdak észlelése terén, akkor csináljuk jól. Ebben a cikkben igyekeztem összegyűjteni minden ehhez szükséges tudnivalót.

Ebben a cikkben nem akarok kitérni arra, hogy pontosan mi is az a Starlink, de itt egy remek cikk, amiben részletesen le van írva a misszió is, maguk az eszközök is, és a kapitális csillagászati probléma is, amit felvetnek.

Mikor tudom megfigyelni a műholdvonatokat?

Ha körülbelüli, de annál felhasználóbarátabb és látványosabb megoldásra vágysz, akkor ezt a honlapot javaslom. A földrajzi helyzeted engedélyezése után a bal oldali sávban fogja időrendi sorban mutatni a fényesebb űreszközöket, köztük a Starlink szerelvényeket is. Megtekintheted a műholdak hozzád viszonyított helyzetét is, illetve a Google Street View-val összepárosítva is megnézheted, hogy kb. milyen látványra számíts majd.

Ha ennél precízebb előrejelzést szeretnél, ami komolyabb távcsöves észleléshez szükségszerű, akkor a Heavens Above-t ajánlom. A honlaphoz képest a mobilapplikáció barátságosabb felület ugyan, de a pontosságát illetően csalódtam már benne. Ha kifejezetten a Starlink-műholdakat szeretnéd megfigyelni, akkor a Findstarlink pontosabb előrejelzéseket ad.

A Starlink műholdak észlelése

Rendkívül szembeötlő jelenségről van szó, olyanok is felfigyelnek rá, akik korábban semmilyen égi eseményre nem csodálkoztak rá különösebben. Nos, akkor most gondold el, milyen élményben lehet részed, illetve mit örökíthetsz meg, ha távcsövet és/vagy fényképezőgépet is használsz!

Binokulárral

Természetesen csillagászati célokra gyártott binokulár a legjobb megoldás, de egy természetjáráshoz/vadászathoz használatos távcső is alkalmas lehet a megfigyelésre. Gyakorlati szempontból hasznos lehet, ha észlelés közben a könyöködet rátámasztod valamire, mert így kevésbé remeg majd a kezed. Itt egy remek összefoglaló cikk a binokulárokról.

Ha meg akarod örökíteni, akkor is többféle lehetőséged van. A mobiltelefonos fotózás – pláne, ha csak simán, kézből szeretnéd őket lefotózni – hiú ábrándnak tartom.

Egy állványra rögzített tükörreflexes fényképezőgép hosszú expozíciós idő mellett kiválóan alkalmas lehet arra, hogy fényes csíkokként örökítsük meg a műholdak útját.

Fotó: Piotr Madura

A Starlink-műholdak elég nagyok ahhoz, hogy megfelelő nagyítást használva láthasd a kiterjedését, mint ahogy Nagy Szabolcs fotóján is látható. (Szabolcs egy ehhez hasonló dobson távcsövet és egy ilyen kamerát használ, amelyet kézzel mozgat, és ezzel kiváló videókat is képes készíteni – szokásához híven – a Nemzetközi Űrállomásról.)

Fotó: Nagy Szabolcs

A műhold megakonstellációk ismeretében elég furcsa kijelentés, hogy asztrofotózáshoz használatos felszereléssel is meg lehet örökíteni a Starlink-műholdakat. Ha a műholdak fényességének problémáját a SpaceX-nek nem sikerül orvosolni, akkor hamarosan az lesz a fő szempont, hogy hogyan NE a Starlink vonatokat örökítsük meg. Most azonban mégis inkább arra van szükség, hogy azokat a Starlink-műholdakat észleljük, amelyek már elérték a végleges keringési magasságot.

Nagy Szabolcs a Macsnet-en gyűjti azokat az asztrofotókat, amelyek a már végleges pályára állt Starlink-műholdakat ábrázolja, és mindezt azért, hogy megtudjuk és megmutassuk, mennyire fényesek ezek a műholdak.

Nemrég többedmagammal elindítottuk továbbá angol nyelven a Protect the Night Sky Facebook-oldalt, ahol a fényes műholdak okozta égboltszennyezés ellen tiltakozunk, és az ezzel kapcsolatos híreket tárgyaljuk. Ezen az oldalon is nagy szükség van hiteles észlelésekre.